ארוחות משפחתיות ובמיוחד ארוחות חג (מישהו אמר ליל הסדר? ראש השנה? שבועות? סוכות?) הן כר פורה לדרמה משפחתית גם בלי שהכלב יעשה פדיחות ויבוא לבקש אוכל באמצע שהדודה ב’ בדיוק נותנת מנה לדוד ש’ (השמות שמורים במערכת מפאת פרטיותם של הדודים ומפאת ביטחונם האישי של הכותבים…).
בעלי כלבים מכירים את הריקוד הזה בעל פה: עיניי הכלבלב הגדולות, היבבה החרישית, הסטפס הקטן עם הכפות הקדמיות, שלולית ריר קטנה על הרצפה, נביחה קטנה אולי לא שמנו לב… ואם כל זה כושל, הניסיון לשלוח כפה ולהעיף קערה מלאה כל טוב מהשולחן.
שאריות מהשולחן לכלב? לא ולא
מלבד ההטרדה למסובין, ישנן סיבות טובות נוספות להימנע מלעודד את הכלב לבקש שאריות אוכל מהשולחן. האוכל שלנו מתובל בדרך כלל (לכן הוא כנראה טעים לנו וגם להם…) וחלק מהתבלינים עלולים להיות רעילים לכלב, בנוסף, אם הכלב מקבל כמות משמעותית של שאריות וגם את מנת האוכל היומית שלו הוא עלול לעלות במשקל. הניסיון מראה שהכלב בדרך כלל מעדיף לאכול את האוכל שלנו, יש לקחת בחשבון שאם הוא מתרגל לאוכל הזה הוא יסרב לאכול את המזון המתאים והמיועד לו. בנוסף, הכלב מבקש אוכל מהשולחן – התנהגות מעצבנת באופן כללי.
למה לא כדאי לתת לכלב שאריות מהשולחן – המאמר המלא
איך מלמדים כלב להפסיק להתחנן לאוכל?
אפשר ללמד את הכלב להתנהג יפה במהלך הארוחה ולא להתחנן לאוכל אך לפני שנפרט את דרכי הפעולה האפשריות, נדגיש שתי נקודות:
בכל דרך שבה תבחרו – היו עקביים
אם לפעמים אתם נותנים לכלב אוכל מהשולחן ולפעמים לא, זה לא רק מבלבל אותו אלא יוצר אצלו סוג של התמכרות. קצת כמו למלא לוטו. האפשרות שיהיה פרס תמיד קיימת ולכן הכלב ימשיך לנסות, הוא יודע שיש סיכוי לקבל משהו, מתישהו.
אם החלטתם ש”בלי כיבודים” מהשולחן, זה מחייב את כל בני המשפחה והאורחים, ללא יוצא מן הכלל. העקביות של כולם עוזרת לכלב להבין שהחינחונים שלו לא יביאו את הנשנוש המיוחל. אספו את בני הבית ועשו שיחת תיאום ציפיות. עדכנו את האורחים מיד עם הכניסה במדיניות החדשה.
התחילו מוקדם
אם הכלב שלכם מבקש ומקבל שאריות מהשולחן כבר שנים, ייקח לו קצת זמן להפנים את הסדר החדש. בחרו דרך והתחילו בה מראש (אפילו כמה שבועות מראש), במיוחד אם זו ארוחה רבת משתתפים.
התחילו עם החינוך מוקדם ככל האפשר.
ישנו פתגם האומר ” לא ניתן ללמד כלב זקן תעלולים חדשים” – דעו לכם שאפשר ואף רצוי. ייקח קצת יותר זמן אבל הוא יבין בסוף.
אם מדובר בגור, הכל פתוח בפניכם. נצלו את התקופה המושלמת הזו ומיד בימים הראשונים אל תאפשרו לו אפילו להתקרב לשולחן בזמן שאתם אוכלים וכך הוא ילמד.
רצוי להאכיל את הכלב במנת המזון שלו לפני הארוחה שלכם כך שיהיה שבע ורגוע.
דרכי פעולה אפשריות
בחרו שיטה, תאמו עמדות עם שאר בני המשפחה וצאו לדרך. תרגלו קודם על ארוחות ערב רגילות ואל תשכחו לעדכן את האורחים.
“לשטיח!”
אם יש מספיק זמן, תוכלו לאלף את הכלב שלכם ללכת לשבת על שטיחון קטן בפינת החדר:
התחילו עם שטיחון, קליקר וחטיפי אילוף טעימים. בכל פעם שהכלב מראה עניין בשטיחון, אפילו רק מעיף מבט, לחצו על הקליקר ותנו חטיף. כל צעד לכיוון השטיח – תגמלו באותה דרך.
בשלב שני, אחרי שהכלב כבר על השטיחון, השליכו חטיף במרחק קטן מהשטיח, הכלב קם לחטיף ואח”כ חזר לשטיח? יופי! תגמלו אותו באותה צורה.
בשלב שלישי, התחילו לומר את הפקודה “לשטיח” או כל פקודה אחרת שתרצו להצמיד להתנהגות זו, בשניה לפני שהכלב עולה על השטיח. הכלב יתחיל להפנים את המילה “לשטיח”.
לאט לאט הגדילו את הזמן שבין ההתישבות של הכלב על השטיחון ועד שאתם מקליקים ומתגמלים.
זה ידרוש סבלנות, אבל בסופו של דבר, תוכלו לגרום לכלב שלכם לשבת על השטיחון במהלך הארוחה.
הסחת דעת מגרה
במהלך ארוחת הערב, ספקו לכלב הסחת דעת מוצלחת יותר ממה שיש על השולחן. נסו להקפיא קונג ממולא בשימורים או נסו משחק חשיבה בו הכלב צריך להתאמץ כדי לקבל חטיף.
הימנעו מפיתוי
אם יש אפשרות כזו, קחו את הכלב לטיול ארוך לפני תחילת הארוחה החגיגית. הכלב יוציא את האנרגיה העודפת שלו ויהנה מבילוי זמן איכות אתכם.
אחרי הטיול, הכניסו אותו לחדר אחר עם הצעצוע האהוב עליו או קונג ממולא. כך הכלב לא יהיה באזור האירוח ויוכל לנוח בשקט. אחרי הארוחה, תוכלו לצרף אותו.
וקטנה אחרונה לסיום:
להפסיק לתת זה לא מספיק
אנחנו יודעים, זה קשה. ההתנהגות הזו היא התנהגות של דרישת תשומת לב. זו הסיבה שלא מספיק רק להפסיק להאכיל את הכלב שאריות מהשולחן – אתם גם תצטרכו להפסיק לתת לכלב תשומת לב בעקבות התנהגות כזו.
גם תשומת לב שלילית (כמו מבט כועס או “די עם זה!”) היא תשומת לב. נסו להתעלם מהכלב, כאילו הוא בכלל לא בחדר. בתחילה, ההתנהגות עלולה אף להקצין, אבל אם תצמדו לתכנית ותהיו עקביים וסבלניים – ההתנהגות תעלם.
בהצלחה,
צוות spets.co.il וט-מגן לחיות מחמד מאחל חג פסח שמח!