כלבים ונחשים? מפגש מסוכן!

קיץ. עונת הפעילות של הנחשים בעיצומה. נחשים הם חיות שלוות בדרך כלל ואם אינך עכבר, הם יעדיפו להחליק לתוך הסבך לחפש אחד.

אבל כלבים חטטניים עלולים לחטוף הכשה. ראו זאת מנקודת מבטו של נחש: פתאום חוטם גדול ולח מפתיע מלמעלה ומיד המקבילה הנחשית לאינסטינקט “fight or flight” נכנסת לפעולה והנחש מזנק בניבים שלופים.

נחש צפע

על ארס נחשים

מהו ארס נחשים?

ארס הנחש הוא נוזל הנוצר בבלוטות מיוחדות המשולבת במערכת בלוטות הרוק של הנחש. בלוטות אלו מחוברות אל הניבים החלולים המזריקים את הארס למערכת הדם של קורבן ההכשה.

ישנם שני סוגים של ארס: נוירוטוקסיק (neurotoxic) המשפיע על מערכת העצבים והמוטוקסיק (hemotoxic) המשפיע על הדם ועל מערכת כלי הדם. ישנם נחשים רבים שהארס שלהם מכיל את שני סוגי הארס.

 

מה עושה הארס?

הכשה של נחש ארסי יכולה לגרום לכאב חזק, מוות של תאים, נמלול וחוסר תחושה, תפקודיות נמוכה ,הפרעה בהעברת מסרים עצביים ועד לנמק במקרים קשים.. ישנן גם השפעות מקומיות כמו נפיחות, נזק לדפנות כלי הדם, בעיות קרישה, והרס מקומי של הרקמות.הכשה של נחש ארסי בהחלט יכולה לגרום גם למוות. 

 

מהו סרום נוגד ארס?

סרום נגד ארס מופק מארס נחש ספציפי ותפקידו לנטרל את הארס. זו הסיבה שכדאי לזהות את הנחש המכיש (ראו בהמשך – מה לעשות אם כלבכם הוכש ע”י נחש)

 

נחשים ארסיים בישראל

בישראל ישנם 9 מינים של נחשים ארסיים. הנה הרשימה בויקיפדיה

 

לפי ויקיפדיה, הנחש שאחראי לרוב ההכשות הוא הצפע המצוי. בגלל בניה והשתלטות על שטחי בר, אפשר לפגוש נחש צפע גם באזורים בנויים ובערים. לכן כדאי לנקוט משנה זהירות במקומות שעשויים להיות מסתור לנחש גם באזורים מיושבים ועירוניים (ראו בהמשך: מקומות שנחשים אוהבים להתחבא בהם)

 

כיצד להימנע מהכשת נחש?

אצל כלבים שדוחפים את האף, ההכשה היא בדרך כלל באזור הפנים או ברגל.

הכשת נחש עשויה להדרדר למצב מסכן חיים תוך זמן קצר מאוד. לכן, עדיף להימנע. 

 

מקומות שנחשים אוהבים להתחבא בהם

מעקב אחרי הרגלי חיים של נחשים מגלה כי יש להם העדפות ברורות למקומות בהם אפשר להסתתר: עשב גבוה, מסלעות, גזעי עצים נפולים, שיחים עבותים בצידי הדרך ,ערמת פסולת בגינה מצבור רהיטים או צעצועים ישנים ליד הבית וכדומה. השיטה הטובה ביותר להמנע מהכשת נחש (ועוד מקרי ביש כמו תאונת דרכים, בריחה, פציעה, קנסות, אי הבנות עם כלבים אחרים וכולי).

מקומות שנחשים אוהבים להתחבא בהם

טיפים להימנעות מנחשים בזמן טיול

  • אל תאפשרו לכלב לרחרח בתוך חורים באדמה, בין השיחים או לחפור מתחת לשיחים או אבנים. בכלל, הרחיקו אותו מאזורים בצידי הדרך שיש בהם מקומות שבהם עלול להסתתר נחש
  • הישארו במקום פתוח, ואל תכנסו לאזורי עשב גבוה
  • אם יצאתם לטיול בטבע, השארו על השבילים המסומנים ואל תתנו לכלב לנדוד
  • אם נדמה לכם שהכלב סקרן בנוגע ל”משהו” שאינכם רואים בבירור, הרחיקו אותו עד שתהיה לכם הזדמנות לברר במה מדובר
  • נתקלתם בנחש שנראה מת על השביל? התרחקו ואל תתנו לכלב לרחרח. אם לא קיבלתם תעודת פטירה רשמית עם חותמת, הניחו שהנחש לא מת והוא עלול עוד להכיש.
  • דאגו לגינה נקיה ליד הבית ולסביבה ללא פסולת .

נחש עלול להסתתר שם

הכלב הוכש ע”י נחש! מה עושים?

אז מה כן עושים אם הכלב הוכש:

  • אם הנייד בשלוף, נסו לצלם תמונה. התמונה תעזור בזיהוי המין והתאמת הטיפול. לא יכולים לצלם, נסו לשנן את מראה הנחש: צבע, דפוס, גודל.
  • הניחו שהנחש ארסי. הרגיעו את הכלב ככל הניתן וקחו אותו למרכז החירום הווטרינרי הקרוב באופן מיידי תוך כדי שאתם מקפידים שיזוז כמה שפחות.

מה לא עושים

  • לא חותכים מעל סימני ההכשה ולא מוצצים ארס. זה מצטלם נפלא אך גורם יותר נזק מתועלת
  • לא רודפים אחרי הנחש, לא מנסים לתפוס את הנחש או להרוג אותו. זה מסוכן וגם אסור – כל הנחשים בישראל הם חיות מוגנות ע”פ חוק.

 

ואם דבורה עקצה את הכלב שלכם? הנה כל מה שצריך לדעת במקרה כזה

עוד מעט הקיץ יגמר והנחשים ילכו לישון את שנת החורף שלהם עד הקיץ הבא. עד אז, שמרו על עצמכם ועל החברים הכי טובים שלכם.

כלב ברצועה